Home
25 jaar Kerken Kijken Utrecht PDF E-mail
Utrecht Nieuws
Hier vindt u informatie over 25 jaar Kerken Kijken Utrecht. Kerkenkijken kan van 30 juni t/m 8 september 2007.

Voor de 25ste keer opent  'Kerken Kijken Utrecht' de deuren van twaalf prachtige monumentale kerkgebouwen in de binnenstad van Utrecht, ruim 180 gidsen staan klaar om u gedurende de hele zomer kennis te laten maken met de cultuurgeschiedenis van deze kerken.

De rijke geschiedenis van Utrecht weerspiegelt zich in de vele historische kerken in de binnenstad. Centraal staat de Gotische Dom, op de plaats waar Willibrord in 695 de St Maarten en St Salvator stichtte. In de 11e eeuw ontwierp bisschop Bernold een kruis van kerken rondom de Romaanse Dom. Van deze kapittelkerken zijn alleen de Janskerk en de Pieterskerk over; de Paulusabdij en de Mariakerk zijn vrijwel geheel verdwenen. Voor het gewone volk waren er parochiekerken. In Utrecht zijn ze allen in hun middeleeuwse vorm bewaard gebleven: de Buur-, Nicolaï-, Jacobi- en Geertekerk. Van de grote kloosterkerken is alleen de Ste Catharina nog over. De kapellen van het Agnietenklooster en het St Ursulaklooster (nu de Lutherse Kerk) hebben de tand des tijds ook doorstaan.
Na de Reformatie (1580) werden de Utrechtse kerken voor de protestantse eredienst gebruikt of ze kregen een niet-kerkelijke functie. Andere gezindten kwamen bijeen in schuilkerken, zoals de Gertrudiskapel of de Doopsgezinde Kerk. Pas in de 19e eeuw werden er weer katholieke kerken gebouwd: de Augustinus, de St Willibrordus en de St Martinus. In 1914 kwam de Oud-Katholieke kathedraal Ste Gertrudis gereed. Een deel van de Utrechtse binnenstadskerken is jaarlijks geopend in het kader van Kerken Kijken.

Informatie
In alle opengestelde kerken zijn korte beschrijvingen van de bezienswaardigheden in het interieur aanwezig. Tevens verzorgen de aanwezige gidsen gratis rondleidingen.
Omdat veel van de kerken nog in gebruik zijn voor de eredienst, kan het voorkomen dat een kerk wegens huwelijks- of rouwdiensten gesloten is. Ook concerten of besloten evenementen kunnen tot sluiting leiden. Voor actuele informatie hierover kunt u de website raadplegen (zie onder agenda).

Meer informatie? Kijk op www.kerkenkijken.nl

 
< Vorige   Volgende >
Advertisement

Nieuwsbrief


Donatie

1. Kies een bedrag
2. Kies de munt eenheid
3. Klik op "PayPal"
Welk bedrag?
Welke munteenheid?